Een helder ideologisch kader.
Ik heb het voorrecht gehad om een jaar lang als wiskundeleraar te werken in een technische school. Dat jaar werd snel duidelijk dat weinig van mijn leerlingen een grote liefde hadden voor wiskunde. Een bijzondere uitdaging dus. Dat zette mij aan het denken: hoe kan ik hen toch die prachtige taal bijbrengen? Wiskunde is uiteindelijk een elegante en bovendien universele taal. Wiskunde, en bij uitbreiding wetenschap, bedriegt nooit en liegt nooit. Zij biedt een solide basis voor het begrijpen van de wereld om ons heen. Ook als CEO kies ik altijd voor een helder kader zodat het voor iedereen duidelijk is wat de krijtlijnen zijn van onze strategie.
Ik zie een parallel met onze politieke ideologie. Net zoals wiskunde opgebouwd is uit een paar fundamentele axioma’s, zo is onze liberale ideologie dat ook. Het liberalisme is gebaseerd op een klein aantal kernprincipes die richting geven aan onze voorstellen en standpunten. Als partij hebben wij behoefte aan een helder toetsingskader. Een kader waarmee we ideeën en wetgevende initiatieven kunnen toetsen om ze te onderschrijven wanneer ze de toetsing doorstaan, ze te amenderen wanneer ze scherper kunnen worden afgelijnd of te bekampen wanneer ze er niet mee in overeenstemming zijn.
Ik wil samen streven voor een heldere politieke ideologie die, net als wiskunde, eerlijk, transparant en universeel toepasbaar is.
Vrijheid in de persoonlijke levenssfeer blijft de kern van het moderne liberalisme. Iedereen moet de ruimte krijgen om zijn of haar leven naar eigen inzicht in te richten, zonder onnodige bemoeienis van de overheid en met begrip voor elkaar. Vrijheid is een middel om een groter goed te bereiken, waardoor individuen hun unieke talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen ten gunste van de gemeenschap.
Vrijheid & persoonlijke levenssfeer
De overheid dient zich strikt te beperken tot haar kerntaken. We plafonneren de uitgaven. De overheid moet haar rol in vraag durven stellen. Alle besparingen die daaruit voortvloeien moeten uitsluitend worden herbelegd in de kerntaken of direct terugvloeien naar de burger via belastingverlagingen, waarbij de eerste belastingverlagingen zich moeten richten op arbeid. Alleen op die manier kan een slankere, efficiëntere en doeltreffendere overheid worden gerealiseerd. Dit beleid heeft als doel het totale overheidsbeslag te reduceren, waardoor de economische vrijheid en welvaart van de burgers wordt vergroot en de overheid zich kan concentreren op waar zij echt nodig is.
Kerntaken en belastingen
We dragen allemaal een verantwoordelijkheid: burger, ondernemingen én overheid. Iedereen die kan, moet bijdragen, want vrijheid gaat hand in hand met verantwoordelijkheid. Iedereen die kan heeft de plicht bij te dragen aan de samenleving. Zowel economisch als maatschappelijk. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om gelijke kansen te garanderen. Zo versterken we de sociale cohesie en voeden we een individuele en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.
Verantwoordelijkheid
Ondernemerschap en economische vrijheid zijn essentieel. Vrij ondernemen en vrije handel zijn de hefboom voor persoonlijke en maatschappelijke vooruitgang. Het recht om te innoveren, risico’s te nemen en economische kansen na te streven, is cruciaal voor persoonlijke welvaart en voor maatschappelijke vooruitgang. Deze economische vrijheid moet bedrijven en ondernemers aanmoedigen om bij te dragen aan maatschappelijke doelen zoals duurzaamheid, eerlijke handel en inclusiviteit.