Soms lijkt onze partij een verzameling van duizend kleinere partijen, die vooral onderling strijd voeren, zelden duidelijk waarvoor. Mensen zien intriges, spelletjes en zelfs heuse clans. Maar de werkelijkheid is eenvoudiger: Liberalen zijn vrijdenkers met eigen meningen, en soms kunnen die botsen.
Op zich is discussie een goede zaak. Het is een voedingsbodem voor evolutie en groei. Het laat oogkleppen afvallen en laat de zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Tot daar de theorie. In de praktijk, in de perceptie althans, is de lijn tussen open discussiëren en vechtend over straat liggen te rollen, vaak flinterdun. En in een maatschappij van headlines en snelle social media quotes, helt de perceptie vaak over naar het moddergevecht.
Dat moeten we vermijden door ruimte te creëren waarin die discussies, hoe sterk ook, kunnen worden gekanaliseerd om beter te worden gehoord. Helaas stroomt vandaag de informatie vooral van boven naar beneden, vaak zonder enige duiding. Dit leidt ertoe dat leden zich ongehoord en onbegrepen voelen. Dat is toch wat ik zelf voel en wat ik dagelijks hoor van liberalen, leden en ex-leden.
Duiding is cruciaal voor een draagvlak binnen organisaties. Niet alleen om de bestaansreden van beslissingen te verduidelijken, maar ook om het waarom van bepaalde beslissingen te verklaren.
Transparantie geeft richting en motivatie, helpt medewerkers en leden zich verbonden te voelen met de doelstellingen en creëert een sterke basis voor besluitvorming en strategie. Een helder begrip van de “waarom” zorgt voor meer betrokkenheid en consistentie binnen de organisatie. Vandaag ontbreekt dit alles, wat zichtbaar is voor iedereen binnen en buiten de vereniging.
Dat moet dus anders. Als voorzitter zal ik onze partij reorganiseren zodat we weer een hecht, helderblauw front vormen. Mijn plan bestaat uit vijf speerpunten: een nieuwe organisatiestructuur, een slagvaardig oorlogskabinet, een helderblauw Plan 2040, een sterk merk en een investering in talent via LibLab. Vijf werven die we binnen 666 dagen aanpakken, en die elk geleid worden door de man of vrouw met de meeste expertise.
Elke werf bestaat ook uit twee teams. Dit verdubbelt de creativiteit, voorkomt een echo-kamer, creëert een gezonde competitie en houdt de teams beheersbaar. Beide teams rapporteren aan hun werfleider en presenteren regelmatig aan alle leden.
Naast die kleinere teams wens ik ook meer directe democratie binnen onze partij uit te rollen. Dat is zo belangrijk dat het op de eerste plaats van de vijf werven staat: de nieuwe organisatiestructuur. Zelfs een directe democratie is met de huidige technologie mogelijk. De exacte vorm moeten we in de eerste 666 dagen samen bepalen. Ik geloof alvast in rechtstreekse bevragingen en input, maar ook in het rechtstreeks in dialoog brengen van de parlementairen met de leden, en in kennisdeling, mogelijks via een open source aanpak zoals Wikipedia. Het is een utopie om te geloven dat elk lid tijd en energie kan steken in deze bevragingen, net zoals het een gevaar is dat sommige vormen snel vervallen in chaotische praatbarakken. Daarom stel ik een systeem voor met 1000 willekeurig gekozen leden. Deze groep, de Blauwe1000, verandert regelmatig van compositie zodat regelmatig nieuwe meningen en mensen de kans krijgen om zich te laten horen. In een bedrijf zou ik zo nooit werken. Maar een partij is geen bedrijf, dus laten we de voordelen van vrijwillige inzet voor een ideologie niet negeren en koesteren.
Ik wil zo de band met onze achterban op twee manieren versterken. De vijf werven halen expertise en concrete plannen binnen dankzij kleine teams. De bredere basis betrekken we regelmatig en consistent via de grotere Blauwe1000.
Wat met de huidige structuur? Ons door de leden gekozen partijbestuur zie ik als onze raad van bestuur. Dat zijn de vertegenwoordigers van de leden, onze echte aandeelhouders. Ze komen één keer per maand samen om de voortgang van de gekozen strategie te toetsen, bij te sturen en waar nodig te veranderen. De partijraad blijft een belangrijk orgaan. Maar onze statuten zijn niet helder en voor interpretatie vatbaar. Het is vandaag bijvoorbeeld niet duidelijk wie over de coöptatie van senatoren beslist, en wat de criteria zijn. Dat moet veranderen. Als de regels niet duidelijk zijn, vraag je als organisatie om problemen.
Het laatste woord is steeds aan de leden, de echte liberale basis. Na 666 dagen herbouwen en werken aan de toekomst leg ik mijn project, de resultaten en mijn bilan terug aan jullie voor. Ik ben ervan overtuigd dat we in juni 2026 met een herboren liberale partij onze toekomst terug helderblauw zullen zien.
Dit is mijn visie voor de toekomst. Laten we deze uitdaging aangaan en onze partij sterker en meer verbonden maken dan ooit tevoren.Samen trekken we nieuwe krijtlijnen om weer een hecht, helderblauw front te vormen.
Comments